Wskazówki dotyczące przechowywania truskawek w domu

Choć najwcześniejsze odmiany pojawiają się już pod koniec zimy, truskawki i poziomki to typowo wiosenne owoce, którymi uwielbiamy cieszyć się o tej porze roku na tysiąc różnych sposobów.

Pełne zalet, mają małą wadę: są bardzo delikatne i szybko się psują. Aby przedłużyć ich termin przydatności do spożycia, możemy w domu wykonać proste czynności, które oszczędzą nam kłopotu związanego z koniecznością ich wyrzucenia.

Pamiętajmy, że truskawki są owocami nieklimakterycznymi, czyli nie dojrzewają po zerwaniu, w przeciwieństwie do jabłek czy bananów. Oznacza to, że gdy je kupujemy, zaczęły już tracić na jakości, a z upływem dni będzie to tylko bardziej widoczne. Kluczem jest więc kupienie ich w odpowiednim czasie i odpowiednie zakonserwowanie, aby spowolnić proces degradacji.

Czas zakupu

Nie należy ulegać pokusie, jeśli nie jesteśmy pewni, czy będziemy w stanie skonsumować truskawki w krótkim czasie. Jeśli zdecydujemy się na ich zakup, jak zawsze powinniśmy sprawdzić etykietę, aby poznać datę zbioru lub pakowania, a tym samym wybrać te najświeższe, a także zbadać sam produkt.

Najlepiej wybierać truskawki w sztywnych i zabezpieczonych opakowaniach – drewno jest bardziej niezawodne niż plastik. Sprawdź, czy nie ma spleśniałych, przejrzałych lub zbyt zielonych kawałków, czy nie ma owadów i czy nie są obite, lub czy są widocznie uszkodzone. Zbyt zielone lub białe owoce nie będą już dojrzewać, a na przejrzałych prawdopodobnie pojawią się ciemne plamy, pęknięcia lub utrata soków.

Wskazówki dotyczące przechowywania truskawek w domu

  • Truskawki i poziomki, podobnie jak jagody i inne delikatne owoce, powinny być przechowywane w lodówce. Im wcześniej będą przechowywane w lodówce i zawsze nieumyte. Truskawki należy moczyć w wodzie tylko wtedy, gdy mają być użyte lub spożyte, ponieważ wilgoć tylko przyspieszy ich psucie.
  • Po wejściu do domu otwórz opakowanie, aby przejrzeć po kolei wszystkie truskawki i odrzuć te, które mogą mieć pleśń lub bardzo widoczne uszkodzenia. Te najdojrzalsze można oddzielić, by szybko je skonsumować. Polecamy przyrządzenie np. crumble z truskawkami i rabarabrem.
  • Owoce, które są spleśniałe lub zgniłe należy wyrzucić. Nie wystarczy odciąć skażoną część, grzyby to niebezpieczne patogeny.
  • Nie należy usuwać łodyg ani szypułek, ponieważ byłoby to łatwe wejście dla mikroorganizmów. Dotyczy to z reguły wszystkich produktów roślinnych.
  • Owoce umieść w czystym, dużym pojemniku, najlepiej takim, w którym można je ułożyć w jednej warstwie, bez spiętrzania.
  • Dno pojemnika można wyłożyć papierem kuchennym lub specjalnym podkładem do konserwowania warzyw, takim jak te sprzedawane do szuflad lodówek. To pozwala na cyrkulację powietrza i będzie absorbować każdą wilgoć, która może zostać uwolniona.
  • Truskawki muszą „oddychać”, dlatego nigdy nie powinny być hermetycznie zamknięte. Jeśli chcemy je zakryć, możemy przedziurawić plastik.
  • Wewnątrz lodówki zadbaj o to, by były utrzymywane w stałej, zimnej temperaturze, nigdy poniżej 2ºC i nie powyżej 6ºC.