Błędy popełniane w organizacji porządku w kuchni
Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. Spędzamy tam wiele godzin dziennie gotując, jedząc lub pracując. Dlatego tak ważne jest, aby było to miejsce wygodne, praktyczne i ułatwiające nam życie.
Kluczem, a przynajmniej jednym z nich, jest prawidłowa organizacja przyborów, jedzenia i innych elementów. Istnieje jednak kilka błędów, które często popełniane są przy organizacji kuchni.
Planowanie złego układu ogólnego
Jeśli myślisz o całkowitym remoncie swojej kuchni, jedną z rzeczy, które musisz wziąć pod uwagę, jest rozmieszczenie poszczególnych elementów w dostępnej przestrzeni. Dobre planowanie, które uwzględnia Twoje potrzeby, pomoże Ci zapanować nad wszystkim i sprawi, że codzienne czynności staną się bardziej praktyczne i łatwiejsze.
Nie przemyślenie spraw podczas porządkowania rzeczy
Bardzo częstym błędem jest umieszczanie przyborów tam, gdzie jest wolna przestrzeń, a nie tam, gdzie jest to naprawdę najbardziej praktyczne. Jeśli chodzi o wyznaczenie miejsca dla każdego przedmiotu do przechowywania, najlepiej jest sklasyfikować przedmioty według ich przeznaczenia.
Na przykład, możesz trzymać razem te rzeczy, które są potrzebne do śniadania, od dzbanka do kawy po naczynia kuchenne i kubki. Albo przechowuj patelnie i blachy do pieczenia w pobliżu piekarnika.
Aby wszystko było pod ręką i dostępne pomóż sobie elementami porządkującymi, takimi jak pudełka, kosze, stojaki na butelki itp.
Przechowywanie żywności w oryginalnym opakowaniu
Zapomnij o przechowywaniu żywności w kartonowych pudełkach lub plastikowych opakowaniach. Najlepiej pozbyć się tych wszystkich opakowań, które łatwo się łamią, powodując bałagan i zabrudzenia.
Zaopatrz się w słoiki do przechowywania żywności, a zyskasz porządek i czystość. Wszystkie słoiki powinny być takie same, aby łatwiej było je układać lub grupować. Wybierz przezroczyste, a łatwiej będzie Ci znaleźć to, czego szukasz, bo na pierwszy rzut oka widać zawartość. Zajrzyj na https://kuchnia24h.pl, jeśli interesuje Cię temat przechowywania żywności w kuchni i gotowania.
Zagracanie blatu kuchennego
Nie dbanie o czystość blatu kuchennego to błąd, który odbije się na twoim porządku. Zaczynasz od pozostawienia tylko kilku rzeczy na wierzchu, a kończysz z prawie żadną przestrzenią do pracy. Najlepiej pozostawić blat wolny od przyborów kuchennych. Znajdź miejsce, w którym będziesz mógł trzymać wszystko, co tam obecnie masz, a zobaczysz, jak wzrośnie poczucie porządku.
Układanie przyborów jeden na drugim
Umieszczanie różnych przedmiotów na sobie nie jest dobrym pomysłem, jeśli szukasz najlepszych rozwiązań w zakresie porządkowania i przechowywania. Układanie rzeczy jedna na drugiej jest niepraktyczne, niezależnie od tego, czy chodzi o pokrywki do garnków, pojemniki do przechowywania żywności czy patelnie. Trudno będzie Ci znaleźć to, czego szukasz.